Arnhemse Fijnhouthandel - voor edelhout en edelplaat

home


voorraad

massief hout

plaatmaterialen

lijmen


fineer

ons bedrijf

medewerkers

bezorgenwerkstukken

contact & route

home  >  voorraad  fouthout


FSC HOUT


Opmerking vooraf:

De Arnhemse Fijnhouthandel is NIET aangesloten bij de FSC organisatie. Wij hebben op onze werf wel hout dat wij met het FSC keurmerk hebben aangekocht maar mogen- en zullen dat nooit als FSC gecertificeerd verkopen.
FOUT HOUT / FSC KEUR

Kaalslag van vele voetbalvelden per uur zonder nieuwe aanplant - er zijn op diverse plaatsen op de wereld serieuze problemen met de bossen.

Daarom is er een systeem van controle en certificatie waarmee het traject van plank terug tot boom (inclusief de nieuwe aanplant) gevolgd kan worden. Uiteraard komt alleen verantwoord geproduceerd hout voor dit FSC (of vergelijkbaar) keurmerk in aanmerking.


NB: Niet FSC is wat anders dan illegaal hout!
Illegaal hout is hout dat volgens de wet niet vrij verhandeld mag worden zoals de houtsoorten op de CITES lijst van de Verenigde Naties. (Pokhout, Rio Palissander) Wij hebben al meerdere malen hiervoor controle gehad van de Algemene Inspectie Dienst. Geen probleem, wij hebben de bijbehorende documenten in huis.Toch is het niet zo zwart - wit als het lijkt.

Enkele houtsoorten die boven iedere verdenking staan zoals Beuken uit Duitsland en Eiken uit Frankrijk hebben het keurmerk (nog) niet. Opmerking: Frans Eiken wordt sinds de tijd van Napoleon grootschalig planmatig geteeld. Niet alleen zijn de eisen voor het keurmerk -terecht- zeer streng maar ook kost het een zagerij erg veel geld om het te krijgen. Zoveel geld dat een inlandse Afrikaanse bush zagerij het nooit zal kunnen betalen.
En dat is jammer omdat met name in dat soort kleine ondernemingen veel mensen hun brood verdienen.In de praktijk
Omdat overheidsinstellingen vaak gebonden zijn aan hout met FSC keur mogen zij geen Tropisch Hardhout zonder keurmerk toepassen. Maar OOK GEEN Beuken en Eiken zolang daar nog geen keurmerk opzit ! Behalve - en dat hebben we al meegemaakt - als het voor het kantoor van de wethouder zelf is. (all animals are equal....)FSC Waterdicht?
FSC is een begin. En natuurlijk zijn er excessen... Men stelt wel eens dat vele Braziliaanse controleurs een vrouw, kinderen, een vriendin ťn een drankprobleem hebben... en daardoor best wel ontvankelijk zijn voor extra inkomsten.Onze voorraad
Omdat steeds meer grote zagerijen gecertificeerd hout gaan (mee) leveren heeft een gedeelte van onze voorraad inmiddels het FSC keurmerk. (En dat aandeel zal met name in de houtsoorten waarin internationaal veel gehandeld wordt steeds groter worden verwacht ik)Maar omdat wij zelf er voor gekozen hebben ons niet aan te sluiten bij de FSC club kunnen (en mogen) wij dat niet als zodanig verkopen.
 

FSC stempel
Steeds meer hout wordt (ook bij ons) standaard, dus zonder meerprijs, met FSC keur geleverd
Olifanten sleepgat

De Engelse Marine is rond 1800 begonnen met het planmatig aanplanten van Teak in Burma. Opmerkelijk genoeg namen ze daar een Duitser voor in dienst!
Tot op de dag van vandaag worden die plannen gevolgd: van een relatief kleine oppervlakte komt relatief veel hoogwaardig hout.
Aardigheidje: de bomen worden nog steeds met olifanten uit het bos gesleept waardoor er nagenoeg geen schade aan de jonge beplanting ontstaat. Chemisch verduurzamen ?
Veel tropische houtsoorten zijn van nature zeer duurzaam. Het kan  dan ook zonder enige behandeling buitenshuis toegepast worden zonder dat het gaat rotten.
Als alternatief voor deze tropische houtsoorten worden weinig duurzame houtsoorten zoals Vuren fabrieksmatig geimpregneerd met chemikaliŽn. Die chemicaliŽn (zoals wolmanzouten) doden probleemloos alle bacteriŽn,  schimmels en andere houtvernietigende organismen.
Prima dus ! 
Of toch niet ? Goudvissen, tuinplantjes en mensen zijn namelijk OOK organismen .....
Lees hier verder over de invloed van verduurzamingsmiddelen op de mens en zijn omgeving.Platoniseren / Acetyleren
Dat is een milieuvriendelijke manier van verduurzamen dmv koken en/of verwarmen. Het is effectief maar het heeft ook nadelen: het hout wordt brosser. Bovendien is het zo nieuw dat nog niet bekend is wat er over 25 jaar met het hout gebeurt.
Verbeter de wereld...
Achter mijn huis heb ik een stukje grond. Het geneuzel zat besloot ik (van privťgeld) bomen te planten. Inmiddels heb ik er circa 20 soorten staan. Inlandse soorten zoals Eik, Es, Beuk maar ook een Thuya en Douglas. De laatste kan met een klein beetje geduld 100 meter hoog worden!
(op de foto mijn nichtje Cheyenne)
En na gedane arbeid...
Ga ik op mijn veranda aan mijn zelfgetimmerde houten huis, zittend op een oude electrisch verstelbare tandartsstoel kijken of mijn bomen goed groeien.

Home

voorraad

werkstukken

medewerkers

bedrijf in foto's

plattegrond

bezorgen

contact