BERLIJN 2010
Lang op ons lijstje en met pasen was het zover: we gingen naar Berlijn!Op de heenweg nog even gekeken bij een bevriende houthandelaar die veel vertouwen heeft in de samenleving want.. er staat geeneens een hek om zijn houtopslag!


Hanomag fabriek
Ook nog even in Hannover gekeken bij de beroemde tractoren- en vrachtwagen fabriek HANOMAG. Ik ben fan sinds mijn 4de jaar.


Der Hammermann (Hanomag werke)
Der Hammermann
Het beeld stamt uit een foute tijd maar ik wilde het toch graag een keer in het echt zien.'s avonds aangekomen bij het hotel: hotel-katharinenholz.de is een van de schoonste hotels waar ik ooit verbleef. Lekker ontbijt, aardige mensen: een AANRADER


De eerste dag zijn we gaan wandelen naar het beroemde Sanssouci paleizenpark


Onderweg kwamen we dit kunstwerkje tegen: geen gestapelde blokken maar een electrokast!Paleizen waren prachtig. Elke nieuwe keizer bouwde er een- of enkele bij: de ene nog mooier dan de andere.Met prachtige detailsen kunstwerkenen ook wat achterstallig onderhoud vanwege de DDR tijd... Het zal nog heel wat kosten om dat op orde te brengen.en als je wandelt dan zie je nog eens wat...zoals deze antieke DDR vrachtwagen


Voor een euro per dag per persoon kregen we bij het hotel een openbaar vervoerpas. Makkelijk: auto geparkeerd bij het Potsdam Hauptbahnhof en rijen maar. S-bahn en U-bahn: Het voelt als een centrifuge maar  je bent zo waar je wilt zijn.met alle geneugten van dien!  ; -)

Het Berlin-hauptbahnhof is trouwens een wereldwonder: zoveel treinen en mensen hier door elkaar heen bewegen... dan is Schiphol een dorpsstationnetje!Bundestag.
Kijk eens wat een RIJ! Daar zijn we dus maar niet binnen wezen kijken.wel een indrukwekkend gebouw...Hotel Adlon - ooit heel beroemd, nu vooral vanwege Michael Jacson die hier een baby over het balkonhek liet hangen...Even met de U-bahn naar vliegveld Tempelhof. Beroemd gebouw, ooit het grootste van de wereld. Hier kwam de Berlijnse luchtbrug aan tijdens de Russische  blokkade.Er hingen nog wat adelaren aan dat gebouw, keurig gemaakt, maar ze hadden niets meer tussen de voetjes :-)


en deze bij Siemensstadt ook niet meer!Hier ligt-tie, der Führer met zijn bunker.
Ken je dat liedje? "Oeh-wa-wa, they put up a parking lot".Checkpoint Charly, ook zo'n must-see.En natuurlijk de Brandenburger Tor...

met daarbij binnen loop- (of schietafstand) en dat gaf mij een 'koude oorlog-gevoel' ...


De Russische ..

de Italiaanse, Franse, Amerikaanse en natuurlijk de Britse ambassade.Met een beetje fantasie zie je hier toch zo James Bond naar buiten racen in zijn Aston Martin. Of Austin Powers!Maar het áller-spionnigst vond ik toch wel deze Glienicker Brücke - ooit werden hier bij nacht en nevel spionnen uitgewisselt... en nu rij je er zo overheen!Potsdam staat vol met mooie villa's -ook beroemde: in een van de villa's werd in 1942 besloten alle Joden te gaan vermoorden... En in bovenstaande werd door Stalin, Churchill en Truman besloten hoe Europa na de tweede wereldoorlog werd opgedeeld.De Russische wijk.
Een van de Duitse Keizers hield van gezang, dus kreeg hij van de Russische Tsaar (zijn neef geloof ik) enkele kozakkensoldaten. Om die mensen een beetje thuis te laten voelen werder er wat mooie Russische huizen gebouwd. Aardigheidje: er wonen nu 200 jaar later nog steeds afstammelingen van die Kozakken in die huizen!
Ohja: toen de keizer wat vaklieden nodig had... naja er is ook een Hollandse wijk!De laatste dag zijn we naar Frankfurt an der Oder gegaan. Daar is een brug en daar loop je zo even naar Polen :-)


Tja en toen weer naar huis.
Op de terugweg was er een 'Vollsperrung' op de autobahn. we stonden 3 uur stil. Toen we van de autobaan afmochten kwamen we een beetje in de binnenlanden - en dan zie je nog eens wat:


(Rob de Nijs en Louki Knol)
Haha en de "way to San José"  kunnen wij ook zingen!
 

alleen voor belangstellenden:
(Deze pagina's hebben niets met de houthandel te maken)

- kom kijken naar mijn houten huis
- onze rondreis per Cadillac door de
usa
- de pagina met familieleden en bekenden
- kom kijken naar mijn
heftrucks en vrachtwagens
- onze 2003 vakantie in Scandinavie
- onze 2004 vakantie in
Finland
- onze 2005 voorjaarsvakantie in Denemarken
-
complimenten die ik kreeg voor mijn website